fbpx

Wat is neuroom van Morton?

Het Neuroom van Morton, of Mortonse Neuralgie, is een zenuwbeknelling in de middenvoet, meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Soms kan dit ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje zijn. De beknelling zorgt ervoor dat de zenuw geïrriteerd en verdikt raakt.

Symptomen van neuroom van Morton

Oorzaken neuroom van Morton

De oorzaak van het Neuroom van Morton is niet altijd bekend, maar heeft in de meeste gevallen te maken met te nauw / te krap schoeisel. Ook kan een doorgezakte voet ervoor zorgen dat de zenuwen bekneld raken of sporten waarbij veel geland wordt op de voorvoet (zoals hardlopen). Het neuroom van Morton komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen neuroom van Morton

 • Stekende of brandende pijn onder of in de voorvoet, m.n. achter de 3e en 2e teen en kan uitstralen naar de tenen zelf
 • Stekende pijn tussen het 3e en 4e (soms tussen 2e en 3e) middenvoetsbeentje
 • Ook kan een doof gevoel op deze plek optreden
 • Meestal wordt de pijn tijdens belasting en het dragen van schoenen erger

Wat kun je doen tegen Neuroom van Morton?

 • Draag schoenen met voldoende breedte! Zie ook het schoenadvies. Laat eventueel je schoenen in de voorvoet oprekken door een schoenmaker.
 • In veel gevallen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen, zeker indien de klachten nog niet zo lang aanwezig zijn en je direct zelf maatregelen neemt
 • Heb je de klachten al langer (meer dan een jaar)? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts en mogelijk door laten verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Er kan dan worden uitgesloten of het inderdaad om het Neuroom van Morton gaat (d.m.v. echo). Indien niet-operatieve oplossingen dan geen resultaat opleveren, kan mogelijk een operatieve ingreep helpen om de klachten op te lossen. Maar let op! In alle gevallen zal eerst geprobeerd worden om met de juiste schoenen en steunzolen de klachten te verminderen.
 • Gebruik steunzolen die helpen tegen Mortonse Neuralgie. Deze kun je nu zelf samenstellen in onze configurator en worden speciaal voor jou gemaakt a.d.h.v. jouw specificaties en wensen! 

Steunzolen voor neuroom van Morton op maat laten maken?

Geef gemakkelijk in onze online configurator aan dat je last hebt van Mortonse neuralgie en wij passen de steunzolen er op aan. Steunzolen die je online besteld bij Loopvisie zijn volledig op maat gemaakt aan de hand van de blauwdrukken die je zelf thuis kunt maken en uploaden.

Steunzolen bestellen

Schoenadvies bij neuroom van Morton

 • Pasvorm! Zorg dat je niet te krappe schoenen draagt. Dus een schoen met voldoende breedte. Laat je hierover adviseren in een schoenwinkel of bij een orthopedisch schoentechnoloog.
 • Vermijd het dragen van (te) hoge hakken. Vaak geldt dit voor een hakhoogte boven de 3 à 3,5cm.
 • Zorg voor schoenen met een uitneembaar voetbed, zodat je steunzolen hier goed in passen. Indien je schoenen draagt zonder uitneembaar voetbed en je voegt hier steunzolen aan toe, kunnen je klachten juist verergeren!

Tips en weetjes bij neuroom van Morton

 • Laat je adviseren bij een goede schoenwinkel over de juiste breedtemaat
 • Aan een operatieve ingreep bij het neuroom van Morton zitten altijd risico’s verbonden. Laat je van tevoren hierover goed informeren
 • In de zomermaanden zijn de klachten vaak minder erg aanwezig, omdat er dan veel op open schoenen of slippers wordt gelopen

Klachtenwijzer

Achtervoet

Middenvoet

Voorvoet

Neuroom van Morton

Over Loopvisie

Loopvisie is een erkend leverancier van medische hulpmiddelen. Door middel van vakkundig advies willen wij binnen de mogelijkheden van de orthopedische (schoen)technologie de beste oplossingen bieden op het gebied van voet-, loop,- en sportklachten. Binnen Loopvisie is er ruim 40 jaar ervaring in het maken van orthopedische voorzieningen en het geven van adviezen bij voet-, loop-, en sport gerelateerde klachten. Kennis die wij nu ook online delen om iedereen te helpen weer zorgeloos te kunnen bewegen!