Veelgestelde vragen over orthopedische schoenen en zorgverzekeraars

Orthopedische schoenen en zorgverzekeraars

Hulp bij het kiezen van de juiste zorgverzekering!

Doordat de afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgleveranciers (zoals Loopvisie) onder vuur liggen, is het niet langer vanzelfsprekend dat zorgleveranciers met alle zorgverzekeraars een contract aangaan. Ook als wel een contract aan wordt gegaan, kan het zijn dat dit onder andere voorwaarden (bv. serviceniveau, garantietermijn) is gedaan dan in de afgelopen jaren het geval was. Ook bij de combinatie van orthopedische schoenen en zorgverzekeraar kan dit het geval zijn.

Onder meer hierdoor is het momenteel belangrijker dan ooit om goed te kijken naar uw zorgverzekering om inzicht te krijgen in wat de zorgverzekeraar voor u al dan niet vergoed.

Met betrekking tot orthopedische schoenen en zorgverzekeraars en onze steunzolen geldt dat:

  • Semi- en orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering;
  • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering;
  • Steunzolen / inlay’s onder de aanvullende verzekering vallen en meestal deels worden vergoed.

Overweegt u om over te stappen van zorgverzekeraar of om uw polis aan te passen? Om u een handje op weg te helpen, vindt u hier de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen die bij overstappen om de hoek komen kijken.

Mocht u na het lezen van bovenstaande nog vragen hebben neem dan contact op met onze financiële afdeling.

Mw. N. Harte  0320 – 218064

1. Tot wanneer kan ik overstappen?

Wie wil overstappen van zorgverzekeraar, moet voor 1 januari zijn oude zorgverzekering opzeggen. Doe dat echter pas als de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd als klant. Dit gaat vooral op als u een aanvullende verzekering hebt: verzekeraars zijn verplicht iedere aanvrager van een basisverzekering te accepteren, maar ze kunnen u wel een aanvullende zorgverzekering weigeren. Weet u het tegen het einde van december nog niet? Officieel heeft u tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekeraar te vinden – maar u moet dan wel vóór 1 januari uw oude verzekering hebben opgezegd.

2. Er zijn toch verschillende soorten polissen?

Consumenten kunnen kiezen uit vier soorten polissen. Wilt u uw eigen arts en zorginstelling kiezen? In dat geval is een restitutiepolis nodig. Verzekeraars vergoeden overigens maar tot gangbare tarieven. Als u dus naar een dure kliniek gaat, dan hebt u kans dat u een deel zelf dient te betalen.

Daarnaast zijn er nog de natura- en de budgetpolis. Met de naturapolis heeft u een ruime keuze, maar komt het steeds vaker voor dat de zorgverzekeraar voor u kiest waar u de behandeling ondergaat. U kunt in dat geval kiezen voor een polis die een restitutie- en een naturaverzekering combineert: in sommige gevallen worden dan alle kosten vergoed, soms een deel.

Liever goedkoper uit als het gaat om de maandelijkse premie? Dan kunt u een budgetpolis overwegen. Let hierbij wel goed op dat u dan maar in een beperkt aantal zorginstellingen terecht kan.

3. Is goedkoop geen duurkoop?

Wie een budgetpolis kiest, moet goed opletten met welk ziekenhuis een contract is afgesloten en met welk ziekenhuis niet. In veel gevallen kunt u maar in een beperkt aantal instellingen terecht. In 2014 kozen 600.000 personen voor een budgetpolis. In dat jaar kreeg 4% te maken met een bijbetaling van gemiddeld 450 euro per jaar, zo meldt de Patiënte federatie NPCF. Zo werd goedkoop toch duurkoop.

4. Kan ik vergelijkingssites vertrouwen voor het kiezen van een polis?

Een passende zorgverzekering kiezen is met vergelijkingssites (zoals www.independer.nl) makkelijker dan tientallen verzekeraars zelf te benaderen. Let wel goed op, want de resultaten van verschillende websites kunnen verschillen. Zorgverzekeraars die weigeren om een vergoeding te betalen voor de overstapper die ze via een vergelijkingssite krijgen, komen bijvoorbeeld niet altijd in de resultaten voor. Dit terwijl ze wel een goede polis voor u kunnen hebben. Gebruik om zeker te weten dat u de beste keuze maakt minstens drie vergelijkers en kijk daarnaast ook op de website van de verzekeraar die u overweegt om te kiezen.

5. Aanvullend verzekeren of niet?

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken er geen of mondjesmaat gebruik van. Zonde van het geld! Een aanvullende verzekering kan daarentegen wel handig zijn als u veel medische kosten verwacht het aankomende jaar. Reken van te voren wel goed uit wat de kosten zijn die u moet betalen voor een aanvullende polis en wat u uit eigen zak zou betalen zonder eigen polis. Kortom: is het lonend om een extra polis te kopen?

Voor aanvullende verzekeringen geldt bovendien een acceptatieplicht wat bij de basisverzekering niet het geval is. Vindt een verzekeraar u een te groot risico dan kunnen ze u de aanvullende verzekering weigeren.

Ook kunnen ze een hogere premie vragen naarmate u ouder bent. Wie al een aanvullende verzekering heeft, kan dan ook het beste wachten met deze opzeggen totdat hij door de andere verzekeraar is geaccepteerd.

Wat veel mensen helaas niet weten is dat: De aanvullende verzekering bij bestaande verzekeraar verzekerd kan blijven, zodat er alleen van BASIS verzekering gewisseld hoeft te worden.

Er hoeft dan geen rekening gehouden te worden met acceptatie voor aanvullende verzekering, aangezien dit onderdeel van de verzekering bij de oude verzekeraar verzekerd blijft. Let wel op; Informeer bij uw huidige verzekering! Men moet dit wel aangeven wanneer men uw basisverzekering opzegt. Laat expliciet weten dat de aanvullende verzekering bij de oude maatschappij blijft! Vraag hier een bevestiging van alvorens een overstap te maken.

6. En de tandartsverzekering dan?

Wie een goed gebit heeft, hoeft geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Twee keer reguliere controle met daarbij gebitsreiniging kost rond de 200 euro per jaar. Een aanvullende verzekering kost vaak hetzelfde en vergoedt niet zo heel veel meer. Slecht gebit? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering wel lonen. Wel is er vaak een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen wilt u deze kunnen afsluiten.

Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de tandarts. Behandelingen die hieronder vallen zijn onder meer controle (één keer per jaar), fluoridebehandeling, wortelkanaalbehandeling, vullingen en gebitsreiniging.

Wie kinderen heeft die een beugel moeten, doet er wel verstandig aan een aanvullende verzekering af te sluiten. Lees vooraf wel goed de voorwaarden en kijk precies na wat wel en niet wordt vergoed.

7. Eigen risico, wel of niet verhogen?

U krijgt extra korting op uw zorgverzekering door het eigen risico te verhogen. De meeste zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid dit verder op te schroeven van 100 euro tot maximaal 500 euro. Voor het verhoogd eigen risico krijgt u maandelijks een korting op de zorgpremie die kan oplopen tot ongeveer 20 euro per maand. Doe dit alleen als u goed gezond bent en voldoende geld op de bank heeft staan om het extra eigen risico ook daadwerkelijk te kunnen betalen.

8. Voor alle zorg eigen risico aan te spreken?

Wie een behandeling nodig heeft in bijvoorbeeld het ziekenhuis, moet de kosten tot het bedrag van het eigen risico uit eigen zak betalen. Het eigen risico bedraagt volgend jaar 385 euro. Die kosten komen dus voor eigen rekening. Daarna gaat de zorgverzekeraar de zorg pas vergoeden.

Er hoeft geen eigen risico te worden betaald voor de huisarts, bruikleenartikelen, gratis bevolkingsonderzoeken, de griepprik voor risicogroepen, kraamzorg, verloskundige zorg en tandartskosten uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar.

9. Aansluiten bij een collectiviteit, is dat zinvol?

Een collectieve verzekering is een verzekering voor groepen. Het kan gaan om de medewerkers van één bedrijf of de leden van een belangenbehartiger of een sportclub. Wie zich aansluit bij zo’n collectiviteit kan korting krijgen op zijn zorgverzekering. Volgens berekeningen van de Consumentenbond gaat het gemiddeld om 7% korting. Ook krijgt u soms korting op de aanvullende verzekering. Wel moet u goed opletten, aldus de bond: ook al krijgt u korting bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, dat wil niet per se zeggen dat u daarmee voordeliger uit bent. Een andere zorgverzekering zonder collectiviteit kan toch een lagere premie hebben.

10. Hoe zit het met de zorgtoeslag en wie heeft er recht op?

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming die is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De zorgtoeslag, die wordt betaald door de overheid, moet er voor zorgen dat de zorg ook voor hen betaalbaar blijft. De hoogte van de zorgtoeslag is van een aantal zaken afhankelijk, onder meer van het inkomen dat per huishouden binnenkomt. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Ga dan naar www.belastingdienst.nl/toeslagen. De Belastingdienst rekent uit of u er recht op heeft. Zo ja, dan krijgt u deze maandelijks op uw rekening gestort.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.