fbpx

OBVK en EVO’s

Onderbeenvoetkokers (OBVK), ook wel EnkelVoetOrthesen (EVO’s) genoemd, zijn orthesen die onder andere worden toegepast bij volwassenen en kinderen met spastische aandoeningen, uitval van de spieren om de voet te heffen tijdens het lopen (klapvoet),  fixatie van de enkel-voetregio tijdens de groei, maar ook voor partiële voetamputatie. Het doel daarbij is om afwijkende standen op lange termijn te voorkomen. OBVK of EVO’s worden vaak bedragen in uw eigen schoenen. 

 

Om in aanmerking te komen voor OBVK heeft u (of uw kind) een verwijzing nodig van een specialist, zoals een revalidatiearts of orthopedisch chirurg. Deze verwijzing neemt u mee tijdens uw eerste bezoek aan Loopvisie.

Kosten

Zorgverzekeraars hanteren diverse tarieven die zij vergoeden voor OBVK. Wij verzorgen de aanvraag naar uw zorgverzekeraar. Er is geen eigen bijdrage voor OBVK. U dient wel rekening te houden met uw eigen risico(€385,- in 2024). Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Wij adviseren u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om zeker te zijn van de exacte kosten en voorwaarden.

OBVK of EVO, welke stappen ondernemen we?

In het kort zijn er een aantal stappen om tot een paar orthopedische schoenen te komen. Uw inbreng is hierbij van groot belang!

 

Eerste afspraak (ongeveer 1 uur):

  • Gesprek met toelichting van uw voet- en/of loopklachten
  • Functieonderzoek
  • Gipsafdruk of 3D-scan van voeten en/of onderbeen

 

Tweede afspraak (ongeveer 15 tot 30min): 

  • Plastic passen. Een soort “doorkijk” schoen van plastic om de pasvorm van de uiteindelijke schoenen te beoordelen en zo nodig aan te passen. Ook de stand, hakhoogte en schachthoogte wordt hier bepaald.

 

Derde afspraak (ongeveer 15 tot 30min):

  • Proef OBVK (niet altijd nodig). Deze OBVK is nog niet afgewerkt in de kleur zoals u deze wilt hebben, maar bevat al wel alle functionele eigenschappen van de definitieve OBVK. Deze proef OBVK krijgt u ook mee. In overeenstemming met u spreken we een termijn af hoe lang u de OBVK gaat testen.

 

Vierde afspraak (ongeveer 30min): 

  • Evaluatie. Zit de OBVK fijn? Is de pasvorm goed? Zijn er geen drukplekken? En vooral, helpt de OBVK u om de klachten te verminderen of op te lossen? In deze fase is uw feedback erg belangrijk! 
  • Bepalen kleur. Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk. Liever een onopvallende kleur? Ook huidskleur is mogelijk. 

 

Vijfde afspraak (ongeveer 15min): 

  • Ophalen nieuwe OBVK. Uw OBVK is nu helemaal klaar en gemaakt in de kleur zoals besproken. Tijdens deze afspraak passen we de OBVK en kijken we samen of alles naar wens is. Vaak zult u de OBVK dragen in een eigen schoen. Wij zullen u adviseren wat voor schoenen het meest geschikt zijn. LET OP! Het kan zijn dat het niet mogelijk is om zelf een schoen te kopen. In dat geval kunnen wij ook een schoen maken die hier overheen past. 

 

Zesde afspraak (ongeveer 15 tot 30min): 

  • Evaluatie OBVK. Zijn er nog aandachtspunten? Mogelijk kunnen we nog de laatste puntjes op de i zetten om de OBVK nog fijner te laten zitten en/of lopen. Als alles naar wens is kunnen we ook (vanaf 16 jaar) een reservepaar gaan opstarten. Een tweede paar in een andere kleur of voor een ander doel. 

 

Levertijden en garantie

De levertijden voor OBVK is ongeveer 2 à 3 weken nadat u (of uw kind) deze gepast heeft. Mede afhankelijk van uw situatie zullen we de levertijd zo goed mogelijk met u afstemmen.

Loopvisie staat voor zijn maatwerk producten en geeft daarom 6 maanden garantie op de pasvorm en 3 maanden op de materialen. Deze garantiebepalingen zijn niet van toepassing op gebreken, veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik of veranderingen aan uw voeten, ontstaan in de garantieperiode. Na het verstrijken van de garantieperiode zullen er kosten in rekening worden gebracht. De kosten van de reparatie(s) zullen altijd vooraf met u worden besproken.