fbpx

Veelgestelde vragen

Let op! Ben je op zoek naar veelgestelde vragen over online steunzolen? Kijk dan op de pagina online steunzolen bestellen. Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de producten uit de categorie ‘Orthopedie’.Om in aanmerking te komen voor orthopedische schoenen heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts, uw revalidatiearts of uw specialist. Deze verwijzers beoordelen of orthopedische schoenen voor u een verbetering van uw mobiliteit zouden kunnen zijn. De verwijsbrief die zij voorschrijven neemt u mee naar de eerste afspraak die u met ons hebt. Onze orthopedische schoentechnicus kijkt dan naar de best mogelijke oplossing.


Deze termijn kan voor volwassenen tussen de 15 en 18 maanden zijn en vaak is het mogelijk om twee paar adequate schoenen te hebben. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Voor kinderen een termijn tussen de 6 en 9 maanden. Daarnaast geldt in de regel dat als zij uit de schoenen gegroeid zijn weer nieuwe schoenen kunnen laten aanmeten. Wij raden u aan dit ook na te vragen bij uw verzekeraar.


Zodra onze orthopedisch schoentechnoloog uw schoenen heeft aangemeten, gaat hij aan de slag. Voor orthopedische schoenen A geldt een termijn van ±4 weken nadat u de proefschoenen heeft uitgeprobeerd (klik hier om het hele traject van aanmeten tot afleveren te bekijken). Voor orthopedische schoenen B geldt een termijn van 4 weken nadat deze zijn aangemeten. Afhankelijk van uw situatie kunnen deze termijnen afwijken. U kunt er altijd naar vragen bij uw bezoek aan Loopvisie. Liever niet wachten tot uw volgende bezoek? Bellen of mailen kan ook!


Orthopedische schoenen A en B worden vergoedt door uw zorgverzekeraar. Voor volwassenen geldt een eigen bijdrage van €124,- in 2021. Mocht uw eigen risico nog niet (volledig) gebruikt zijn dan komt dit bedrag er bij. Het eigen risico in 2020 bedraagt €385,-. Voor kinderen t/m 16 jaar geldt een eigen bijdrage van €62.  Een eigen bijdrage is altijd verplicht. Voor de exacte kosten voor uw situatie raden wij aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.


U kunt uw klacht zo snel mogelijk bespreken met uw orthopedische schoentechnoloog. Wij zullen ons uiterste best doen om tot een goede oplossing te komen.

Een goede schoen moet voldoen aan 4 basisvoorwaarden.
– De voorvoet moet torsiestijf zijn t.o.v. de achtervoet
– Er moet een goede gelengversteviging aanwezig zijn
– De hielomsluiting moet stevig zijn
– De schoen moet een juiste hakhoogte hebben passend bij uw situatie

Vraag uw orthopedisch schoentechnoloog voor nadere uitleg.
De steunzolen bij Loopvisie kosten €240,- per paar. Dit is inclusief uw eerste adviesafspraak. Heeft u al steunzolen? Een herhalingspaar kost €210,-. De steunzolen worden altijd volledig op maat gemaakt. Nazorg en service is bij de prijs inbegrepen. Steunzolen zitten in de aanvullende verzekering en daarom is het per zorgverzekering verschillend of en welk bedrag u hiervan terug krijgt. Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekering.  De factuur kunt u zelf indienen bij uw zorgverzekering.


Klik hier voor het inloopschema van alle voorzieningen. Let goed op dat u het inloopschema gebruikt welke voor u van toepassing is.

  • de verwijzing van uw specialist (indien u deze heeft)
  • de schoenen die u het meeste draagt
  • Eventuele eerdere voorzieningen (steunzolen, orthopedische schoenen etc.)Veelgestelde vragen over uw verzekeringWie wil overstappen van zorgverzekeraar, moet voor 1 januari zijn oude zorgverzekering opzeggen. Doe dat echter pas als de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd als klant. Dit gaat vooral op als u een aanvullende verzekering hebt: verzekeraars zijn verplicht iedere aanvrager van een basisverzekering te accepteren, maar ze kunnen u wel een aanvullende zorgverzekering weigeren. Weet u het tegen het einde van december nog niet? Officieel heeft u tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekeraar te vinden – maar u moet dan wel vóór 1 januari uw oude verzekering hebben opgezegd.

Consumenten kunnen kiezen uit vier soorten polissen. Wilt u uw eigen arts en zorginstelling kiezen? In dat geval is een restitutiepolis nodig. Verzekeraars vergoeden overigens maar tot gangbare tarieven. Als u dus naar een dure kliniek gaat, dan hebt u kans dat u een deel zelf dient te betalen.

Daarnaast zijn er nog de natura- en de budgetpolis. Met de naturapolis heeft u een ruime keuze, maar komt het steeds vaker voor dat de zorgverzekeraar voor u kiest waar u de behandeling ondergaat. U kunt in dat geval kiezen voor een polis die een restitutie- en een naturaverzekering combineert: in sommige gevallen worden dan alle kosten vergoed, soms een deel.

Liever goedkoper uit als het gaat om de maandelijkse premie? Dan kunt u een budgetpolis overwegen. Let hierbij wel goed op dat u dan maar in een beperkt aantal zorginstellingen terecht kan.
Wie een budgetpolis kiest, moet goed opletten met welk ziekenhuis een contract is afgesloten en met welk ziekenhuis niet. In veel gevallen kunt u maar in een beperkt aantal instellingen terecht. In 2014 kozen 600.000 personen voor een budgetpolis. In dat jaar kreeg 4% te maken met een bijbetaling van gemiddeld 450 euro per jaar, zo meldt de Patiënte federatie NPCF. Zo werd goedkoop toch duurkoop.


Een passende zorgverzekering kiezen is met vergelijkingssites (zoals www.independer.nl) makkelijker dan tientallen verzekeraars zelf te benaderen. Let wel goed op, want de resultaten van verschillende websites kunnen verschillen. Zorgverzekeraars die weigeren om een vergoeding te betalen voor de overstapper die ze via een vergelijkingssite krijgen, komen bijvoorbeeld niet altijd in de resultaten voor. Dit terwijl ze wel een goede polis voor u kunnen hebben. Gebruik om zeker te weten dat u de beste keuze maakt minstens drie vergelijkers en kijk daarnaast ook op de website van de verzekeraar die u overweegt om te kiezen.

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken er geen of mondjesmaat gebruik van. Zonde van het geld! Een aanvullende verzekering kan daarentegen wel handig zijn als u veel medische kosten verwacht het aankomende jaar. Reken van te voren wel goed uit wat de kosten zijn die u moet betalen voor een aanvullende polis en wat u uit eigen zak zou betalen zonder eigen polis. Kortom: is het lonend om een extra polis te kopen?

Voor aanvullende verzekeringen geldt bovendien een acceptatieplicht wat bij de basisverzekering niet het geval is. Vindt een verzekeraar u een te groot risico dan kunnen ze u de aanvullende verzekering weigeren.

Ook kunnen ze een hogere premie vragen naarmate u ouder bent. Wie al een aanvullende verzekering heeft, kan dan ook het beste wachten met deze opzeggen totdat hij door de andere verzekeraar is geaccepteerd.

Wat veel mensen helaas niet weten is dat: De aanvullende verzekering bij bestaande verzekeraar verzekerd kan blijven, zodat er alleen van BASIS verzekering gewisseld hoeft te worden.

Er hoeft dan geen rekening gehouden te worden met acceptatie voor aanvullende verzekering, aangezien dit onderdeel van de verzekering bij de oude verzekeraar verzekerd blijft. Let wel op; Informeer bij uw huidige verzekering! Men moet dit wel aangeven wanneer men uw basisverzekering opzegt. Laat expliciet weten dat de aanvullende verzekering bij de oude maatschappij blijft! Vraag hier een bevestiging van alvorens een overstap te maken.U krijgt extra korting op uw zorgverzekering door het eigen risico te verhogen. De meeste zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid dit verder op te schroeven van 385 euro tot maximaal 850 euro. Voor het verhoogd eigen risico krijgt u maandelijks een korting op de zorgpremie die kan oplopen tot ongeveer 20 euro per maand. Doe dit alleen als u goed gezond bent en voldoende geld op de bank heeft staan om het extra eigen risico ook daadwerkelijk te kunnen betalen als dit toch nodig blijkt te zijn. 

Wie een behandeling nodig heeft in bijvoorbeeld het ziekenhuis, moet de kosten tot het bedrag van het eigen risico uit eigen zak betalen. Het eigen risico bedraagt volgend jaar 385 euro. Die kosten komen dus voor eigen rekening. Daarna gaat de zorgverzekeraar de zorg pas vergoeden.

Er hoeft geen eigen risico te worden betaald voor de huisarts, bruikleenartikelen, gratis bevolkingsonderzoeken, de griepprik voor risicogroepen, kraamzorg, verloskundige zorg en tandartskosten uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar.
Een collectieve verzekering is een verzekering voor groepen. Het kan gaan om de medewerkers van één bedrijf of de leden van een belangenbehartiger of een sportclub. Wie zich aansluit bij zo’n collectiviteit kan korting krijgen op zijn zorgverzekering. Volgens berekeningen van de Consumentenbond gaat het gemiddeld om 7% korting. Ook krijgt u soms korting op de aanvullende verzekering. Wel moet u goed opletten, aldus de bond: ook al krijgt u korting bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, dat wil niet per se zeggen dat u daarmee voordeliger uit bent. Een andere zorgverzekering zonder collectiviteit kan toch een lagere premie hebben.


De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming die is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De zorgtoeslag, die wordt betaald door de overheid, moet er voor zorgen dat de zorg ook voor hen betaalbaar blijft. De hoogte van de zorgtoeslag is van een aantal zaken afhankelijk, onder meer van het inkomen dat per huishouden binnenkomt. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Ga dan naar www.belastingdienst.nl/toeslagen. De Belastingdienst rekent uit of u er recht op heeft. Zo ja, dan krijgt u deze maandelijks op uw rekening gestort.