fbpx

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen zijn schoenen die volledig op maat gemaakt worden en aansluiten bij uw voet- en/of loopprobleem om deze zo goed mogelijk op te lossen. 

 

Om in aanmerking te komen voor orthopedische schoenen heeft u een verwijzing nodig van een specialist, zoals een revalidatiearts of orthopedisch chirurg. Deze verwijzing neemt u mee tijdens uw eerste bezoek aan Loopvisie.

Kosten

De wettelijke eigen bijdrage in 2024 is €130,- voor volwassen en voor kinderen €65. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt de eigen bijdrage door Loopvisie of uw eigen zorgverzekeraar in rekening gebracht. U dient tevens rekening te houden met uw eigen risico(€385,- in 2024). Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Wij verzorgen de aanvraag naar uw zorgverzekeraar. Wij adviseren u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om zeker te zijn van de exacte kosten en voorwaarden.

Orthopedische schoenen, welke stappen ondernemen we?

In het kort zijn er een aantal stappen om tot een paar orthopedische schoenen te komen. Uw inbreng is hierbij van groot belang!

Eerste afspraak (ongeveer 1 uur):

  • Gesprek met toelichting van uw voet- en/of loopklachten
  • Functieonderzoek
  • Gipsafdruk of 3D-scan van voeten en/of onderbeen

 

Tweede afspraak (ongeveer 15 tot 30min): 

  • Plastic passen. Een soort “doorkijk” schoen van plastic om de pasvorm van de uiteindelijke schoenen te beoordelen en zo nodig aan te passen. Ook de stand, hakhoogte en schachthoogte wordt hier bepaald.

 

Derde afspraak (ongeveer 15 tot 30min):

  • Proefschoenen. Deze schoen is nog niet afgewerkt in de kleur en het model zoals u deze wilt hebben, maar bevat al wel alle functionele eigenschappen van de definitieve schoen. Deze proefschoenen krijgt u ook mee. In overeenstemming met u spreken we een termijn af hoe lang u de schoenen gaat testen.

 

Vierde afspraak (ongeveer 30min): 

  • Evaluatie proefschoenen. Lopen de schoenen fijn? Is de pasvorm goed? Zijn er geen drukplekken? En vooral, helpen de schoenen u om de klachten te verminderen of op te lossen? In deze fase is uw feedback erg belangrijk! 
  • Bepalen kleur en model. Het is in veel gevallen mogelijk om de schoenen na te maken van foto’s, plaatjes uit tijdschriften, folders van schoenenwinkels etc. Kijk ook voor inspiratie in onze online modellenboeken

 

Vijfde afspraak (ongeveer 15min): 

  • Ophalen nieuwe schoenen. Uw schoenen zijn nu helemaal klaar en gemaakt in de kleur en het model zoals besproken. Tijdens deze afspraak passen we de schoenen en kijken we samen of alles naar wens is.

 

Zesde afspraak (ongeveer 15 tot 30min): 

  • Evaluatie orthopedische schoenen. Zijn er nog aandachtspunten? Mogelijk kunnen we nog de laatste puntjes op de i zetten om de schoenen nog fijner te laten zitten en lopen. Als alles naar wens is kunnen we ook (vanaf 16 jaar) een reservepaar gaan opstarten. Een tweede paar in een andere kleur of voor een ander doel. 

 

Levertijden en garantie

De levertijden voor orthopedische schoenen A-uitvoering verschillen. Mede afhankelijk van uw situatie zullen we de levertijd zo goed mogelijk met u afstemmen. Gemiddeld hanteren wij een levertijd van 4 tot 6 weken na de proeffase. 

Loopvisie staat voor zijn maatwerk producten en geeft daarom 6 maanden garantie op de pasvorm en 3 maanden op de materialen. Deze garantiebepalingen zijn niet van toepassing op gebreken, veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik of veranderingen aan uw voeten, ontstaan in de garantieperiode. Na het verstrijken van de garantieperiode zullen er kosten in rekening worden gebracht. De kosten van de reparatie(s) zullen altijd vooraf met u worden besproken.

Hoe vaak heb ik recht op orthopedische schoenen?

Deze termijn kan voor volwassenen tussen de 15 en 18 maanden zijn en vaak is het mogelijk om twee paar adequate schoenen te hebben.  Voor kinderen een termijn tussen de 6 en 9 maanden. Daarnaast geldt in de regel dat als zij uit de schoenen gegroeid zijn weer nieuwe schoenen kunnen laten aanmeten. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Vraag gerust tijdens uw afspraak welke termijnen voor u van toepassing zijn.