fbpx

Loopvisie in het inspiratiemagazine van Flevoland werkt!

In het najaar van 2020 stond Loopvisie in het inspiratiemagazine van Flevoland werkt. In het artikel aandacht voor de inclusieve arbeidsmarkt in Lelystad. Hieronder volgt het volledige artikel zoals gepubliceerd in het inspiratiemagazine.

Loopvisie is meer dan veertig jaar een begrip in de orthopedische wereld. Het team van Loopvisie biedt oplossingen voor voetproblemen bij mensen van alle leeftijden. Oprichter Rob Jansen heeft zich gespecialiseerd in het vervaardigen van schoenen voor kinderen met loopproblemen. Door zijn jarenlange ervaring en zijn inlevingsvermogen kan hij kinderen zo goed mogelijk helpen. Hiernaast heeft hij ook veel ervaring op het gebied van voet/schoen problemen bij alle andere leeftijdsgroepen. Preventie van voetproblemen is één van de sterke punten van Loopvisie! Loopvisie heeft ook veel contacten met andere disciplines binnen de voetzorg. Inmiddels bestaat het team uit veertien werknemers waaronder orthopedisch (schoen)technologen. Onlangs kwam Cedric het team versterken. Cedric kwam met Loopvisie in contact via Kwintes, die hem begeleidt en coacht.

   

Cedric is een normale, doorsnee jongen, die het prima naar zijn zin had op het gymnasium. Hij doorliep de klassen zonder noemenswaardige problemen. Tot hij rond zijn zestiende in het begin van de 5e klas last kreeg met wiskunde en Engels. Het liep ineens niet meer zoals hij gewend was, hij snapte het niet meer en toen hij verderop in de boeken keek, greep een lichte paniek hem. Cedric voelde dat er te veel van hem werd verwacht. Daarom stapte hij over naar de havo. Dat diploma haalde hij, niet op zijn sloffen, maar hij had het papiertje wel binnen. En toch klopte er iets niet met hem. Daar kwam hij gaandeweg op het hbo achter: dat ging niet goed met als gevolg dat hij zich steeds meer van de samenleving ging afsluiten. Met psychische hulp van Kwintes krabbelde Cedric weer op en besloot hij om opnieuw een hbo-studie te gaan doen. Het werd Ruimtelijk Ontwikkeling en Mobiliteit aan Windesheim Flevoland.

Kwintes

Maar wederom liep Cedric vast; hij slaagde er niet in om zelfstandig zijn studiedoelen te halen en raakte hopeloos in de knoei met de studieplanning. Cedric: ‘Tja en toen ben ik een baan gaan zoeken. Hij kreeg onder andere hulp van UWV en ook van zijn woonbegeleider bij Kwintes, die hem met het solliciteren hielp. Hij slaagde erin om via Randstad Uitzendbureau bij McCain terecht te komen. Daar werd hij begeleid door een jobcoach van Kwintes. ‘Ik werd kwaliteitsmedewerker en na een half jaartje was ik keuringsmeester’, zegt Cedric. Er was één maar: wegens gebrek aan sturing en begeleiding door de werkgever leed Cedric na verloop van tijd aan chronische stress wat een zware wissel trok op zijn psychische gesteldheid.

Hans Boerema, jobcoach bij Kwintes, overtuigd van de vooruitgang van Cedric, zegt: ‘De meeste uitkeringsgerechtigden zijn allesbehalve arbeidsongeschikt. Sterker nog, zij zijn doorgaans meer gedreven en gemotiveerd dan wie dan ook. Ik noem het de G-krachten, van gekwalificeerd, gepassioneerd en gedreven.’ Zorginstelling Kwintes begeleidt mensen naar werk en in werk en ontzorgen daarbij de werkgever op het gebied van financiën en wet- en regelgeving.

Naast Ilona de Vries, de toenmalige jobcoach, was ook Anneke Wenting van UWV aanwezig bij het kennismakingsgesprek dat Cedric had bij Loopvisie in Lelystad. Louter omdat zij als zijn UWV-begeleider hem naar een veelbelovende baan bij de orthopedische schoenspecialist wilde bijstaan en ook om te ervaren hoe een IPS-traject bij een werkgever van start gaat. Jolanda Jansen, die bij Loopvisie verantwoordelijk is voor HR keek wel even op van zoveel aandacht.

Integratie in de groep

Zij was aanvankelijk daardoor ook sceptisch: ‘Wat er allemaal achter zit aan regelingen en de financiën, daarin was ik helemaal niet geïnteresseerd. Het gaat niet om het prijskaartje, het gaat om hem. Daarom wilde ik Cedric zijn verhaal horen om te kunnen beoordelen of hij bij ons in het team paste en in onze orthopedische productie en plek zou kunnen hebben. Inmiddels weet ik dat ondersteuning vanuit Kwintes voor het welbevinden van Cedric goed is. Belangrijk is dat wij op mensen geen labeltjes plakken. Cedric heeft de groep daarom ook zelf verteld wat er met hem aan de hand is.’ De aandacht is nu gericht op het functioneren van Cedric in het bedrijf en zijn integratie in het bedrijf. ‘Wij vormen één team en we moeten het met z’n allen zien te doen’, legt Jolanda uit ‘Ik kan natuurlijk Cedric aardig en leuk vinden, maar het moet wel zo zijn dat hij met zijn collega’s goed kan werken. En je moet tijdig handelen als er zich problemen voordoen, daarom hebben we afgesproken om iedere twee weken een voortgangsgesprek te hebben over het werk en de dagelijkse dingen. En mochten daaruit ‘moeilijke’ zaken voortkomen, waar ook de jobcoach bij betrokken moet worden dan kunnen we adequaat handelen.’

Het gaat gelukkig allemaal goed. Cedric heeft het reuze naar zin en leert nu onder leiding van Rob gestructureerd en stapje-voor-stapje het vak. Cedric zelf is trots op de kwaliteit van de steunzolen die hij vervaardigt. En natuurlijk zijn er soms weleens zaken die extra aandacht nodig hebben, logisch ook want orthopedie is een complex en hoogwaardig vakgebied waarin elk onderdeel essentieel is. Dat leer je niet in een paar weken. Loopvisie staat erom bekend zijn veelal (MBO)geschoolde technici zelf tot specialist op te leiden. Daar profiteert Cedric nu volop van. Op weg naar vakmanschap kan hij het nu gelukkig zonder stress allemaal overzien